Special Needs & Special Focus
Door: Dick Schilstra
Blijf op de hoogte en volg Dick, Hinke, Senna & Stijn
01 Juni 2011 | Nederland, Elst
We zijn inmiddels al weer een maand verder sinds onze laatste update, dus tijd voor een nieuwe.
Er is voor ons de afgelopen tijd eigenlijk helemaal niks veranderd op adoptiegebied. We wachten nog steeds en hebben dus zoals jullie beseffen ook nog geen telefoontje gehad met het voorstel.
Ondertussen zijn we lid geworden van een e-mailgroep van wachtende ouders die allemaal worden (of gaan worden) bemiddeld door onze vergunninghouder Stichting Kind en Toekomst.
Binnen deze groep zijn er inmiddels al wel het een en ander aan voorstellen gedaan dus het blijft wel dynamisch en spannend allemaal.
In de adoptiewereld staan de ontwikkelingen ook niet stil. Er is in het afgelopen half jaar best wel wat verandert daar waar het special needs adoptie uit China betreft. Was het een half jaar geleden nog zo dat je binnen een maand of 2 al gebeld werd met een voorstel is dat nu dus helemaal niet meer zo. De wachttijd voor opname van een special needs kindje is inmiddels gestegen. Dat komt door verschillende redenen waaronder het feit dat er nu ook voor deze kinderen in hun thuisland steeds meer adoptieouders worden gevonden. Dat is natuurlijk fantastisch maar heeft consequenties voor de wachttijd hier in Nederland. Een ander gevolg hiervan is dat de zwaarte van de special needs van de wel beschikbare kinderen toe neemt wat weer gevolgen heeft voor de matchbaarheid en dus ook voor de wachttijd.
Samenvattend zijn er dus minder kinderen met mogelijk wat zwaardere medische problemen.
Deze kinderen staan redelijk lang op de special needs lijsten waar de vergunninghouders uit moeten matchen.
Aangezien er vanuit deze lijst nauwelijks doorstroom is heeft China een aantal programma's ontwikkeld waar de verschillende Nederlandse en internationale vergunninghouders aan kunnen deelnemen en dat dus ook actief doen.
Een van deze programma's is het Special Focus programma. Kinderen uit dit programma zijn gewone special needs kinderen alleen wachten deze kinderen al meer dan 2 maanden op ouders. Vroeger gebeurde dit uiteraard ook maar om deze kinderen meer kansen te geven bestaat er nu de mogelijkheid dat de vergunninghouder wat meer kan vertellen over deze kinderen zodat wachtende ouders hier zelf ook actiever over kunnen meedenken. Dat betekent dus dat op de website van onze vergunninghouder een lijstje met kinderen staat, uiteraard zonder foto en alleen een omschrijving van de leeftijd en special need. Ouders kunnen hier actief op reageren door hun motivatie kenbaar te maken bij de vergunninghouderen na een poosje kun je dan te horen krijgen dat het kindje bij je mag horen.
Het kan dus zijn dat er meerdere ouders zich melden voor een kindje en dan heeft de vergunninghouder de rol om te bepalen welke ouders het beste geschikt zijn voor het betreffende kindje.
Het grote verschil is dus bij dit programma dat het initiatief veel meer bij de ouders ligt terwijl bij "reguliere" special needs voorstellen het initiatief bij de vergunninghouder ligt. Maar ja, wat is regulier in dit opzicht als je beseft dat 99% van de special needs kinderen feitelijk gezien al special focus kinderen zijn.
Een tweede programma waar onze vergunninghouder aan gaat deelnemen is het One to One support programma. Wat dit inhoud weten we nog niet. We hebben afgelopen week hierover een brief gekregen met een uitnodiging voor een informatie avond waarin dit programma zal worden uitgelegd. Er gonzen al wel geruchten rond over dit programma en wat het kan inhouden maar we wachten rustig af wat men ons gaat vertellen hierover, we zijn heel benieuwd.
Als we weer nieuws te melden hebben dan zullen we weer een update plaatsen.
Tot de volgende keer maar weer.
02 Juni 2011 - 17:31
DInsdag:
Hallo Dink en Hinke,
Ik ga dinsdag ook naar Halle. Martijn blijft thuis bij Tim. Wij zijn ook heel benieuwd naar het nieuwe programma. Wel moeilijk he, die onzekerheid....
Ik zie (een van) jullie dinsdag?
Groetjes, Barbara Vermeij "all the way" from the Schuytgraaf -
02 Juni 2011 - 17:38
Erika En Anton:
Hoi Hinke en Dick,
Jullie wachten wordt wel op de proef gesteld. We zijn erg benieuwd wanneer jullie weer goed nieuws mogen ontvangen.
Groetjes en liefs,
Erika